torstai 11. maaliskuuta 2021

Päätöstä odotellessa


Olen hakenut Kelasta vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. Edellinen myönnetty kausi loppui helmikuuhun. Hakemuksen tein tietysti jo hyvissä ajoin ennen, mutta päätöstä ei vaan kuulu. Kuntoutusta hain samalla kuntoutussuunnitelmalla kuin vuosi sitten, sillä se tehtiin kahdeksi vuodeksi. En siis käynyt ollenkaan lääkärissä eikä se mielestäni ollut tarpeenkaan. Saapa nähdä onko Kela samaa mieltä. Tilani ei muutu suuntaan tai toiseen kovin nopeasti, joten ei ole mitään järkeä päivittää suunnitelmaa alati.

Kaikenlainen turha pätkiminen on kuormittavaa. Se kuormittaa minua, Kelaa ja terveydenhoitoa. Pitäisi jotenkin pystyä näkemään kuntoutus ja sen tarve vähän laajemmasta kulmasta, koska kuntoutuksessa vuosi on tosi lyhyt aika silloin kun kysymys on pysyvästä viasta tai vammasta. Lisäksi päätöksiin voi hakea myös muutoksia, jos tilanne sitä yllättäen vaatii. 

Varsinkin nykyään kun lääkäriaikoja voi terveyskeskukseenkin joutua odottamaan viikkoja tai jopa kuukausia, ei ole halua hakeutua sinne turhien asioiden tähden. Erityisesti jono-ongelmaa tulee silloin, jos on tarve päästä tietyn lääkärin puheille tai saada normaalia pidempi vastaanottoaika, kuten on tarpeen esim. kuntoutussuunnitelmaa tehdessä. Tiettyä lääkäriä on taas tärkeä tavoitella silloin kun kyseessä harvinainen sairaus ja monimutkainen tilanne. Silloin lääkärin pohjatietojen tuntemus on kullanarvoista.

Hermostuneena saan siis odotella, että myönnetäänkö, mitä ja kuinka paljon. Onneksi nyt on parempi tilanne kuin vuosi sitten, jolloin henkinen kuorma oli sitä luokkaa, että kaikkien asioiden hoito ei ottanut enää onnistuakseen ilman tukea ja apua. Ainakin jollain tasolla olen siis edennyt vuodessa. Sanoisin, että myös kiputilanne on tällä hetkellä huomattavasti paremmin hallinnassa. Harmillista on sen sijaan tämä yleinen tilanne ja vuodenaika, jotka hankaloittavat omaa liikunnallista tekemistä. Kävelyn, kotiharjoitusten ja kevään odottelun merkeissä eteenpäin.

3 kommenttia:

  1. Minäkin hain nyt Kankaanpäähän kuntoutusjaksoa uudessa Kelan hakemuksessa fysio- ja allasterapian kanssa. Toivottavasti myönnetään, viime vuodelta jäi koko Peurungan kuntoutusjakso käyttämättä, kun oli näitä operaatioita, Peurunkaan ei päässyt jne. Olispa mukava olla kuntoutuksessa yhtäaikaa!! Jos saat myönteisen päätöksen, niin pitäiskö sumplia niin, että olisimme samaan aikaan? 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa. Joo varmasti sulle myönnetään jakso, kun edellinen peruuntui. Ja olisi todella hienoa olla samaan aikaan, mutta... en hakenut tällä kertaa lainkaan laitoskuntoutusta, kun tuossa päättyneessä sitä oli myönnetty 20 päivää. Eikä Kela kyllä myönnä ainakaan minulle joka vuodelle jaksoa. Viimeksikin väliä oli kaksi vuotta. Todella harmi juttu.

      Poista