maanantai 17. elokuuta 2020

Kohti kuntoutusta

 

Edessä olisi kuntoutusta. Voin keskittyä hetken ajan yhteen asiaan ilman arjen vaatimuksia. Toivottavasti tästä saisi uutta pontta ja ajatusta omatoimiseen kuntouttamiseen. Edellisestä laitoskuntoutuksesta on jo ehtinyt vierähtää lähes kaksi ja puoli vuotta. Silloin pidin kuntoutusta hyödyllisenä, vaikka niitä jaksoja häiritsi ensin tuleva ja sitten tehty kaularankaleikkaus. Muistan, että Kela oli taipumaton siirtämään viimeistä jaksoa edes muutamalla viikolla, joten olin kuntoutuksessa silloin turhan varhaisessa toipumisvaiheessa. 

Outoa kyllä, nyt tilanne on samankaltainen. Tämä kuntoutus tullaan järjestämään ilmeisesti kahdessa osassa. Tämä ensimmäinen jakso on nyt lähellä kyynärpään tekonivelleikkausta, ja siten jatkoa ajatellen kuntoutuksen suoma innoitus voi jäädä heikoksi, sillä väistämättä ajatus alkaa siirtyä leikkaukseen ja sen vaatimaan käden kuntoutukseen. Toivottavasti jälkimmäinen osa menee tarpeeksi kauas toipilasvaiheesta. Siihen on luultavasti mahdollisuus vaikuttaa, sillä voimassaoloaikaa on jäljellä ensi vuoden puolelle. 

Haluaisin tietysti saada kaiken mahdollisen hyödyn irti kuntoutuksesta, joten olen mietteliäs. Toisaalta tilanne on kyllä aavistuksen erilainen, sillä kaularanka rajoitti enemmän kaikkea tekemistä. Siis kyynärpäähän verrattuna. Harmillisinta on, että olkapäätä ei oikeastaan voi kuntouttaa, vaikka juuri sen hoitomuoto on konservatiivinen. Toimintaterapiassa on tosin tehty joitain harjoituksia painokevennetysti. No, onhan noita muita kohteita valittavana, jos käsi jätetään rauhaan. Jos valitsee osa-alueen vapaasti, niin todennäköistä on, että jotain kuntoutustarvetta löytyy.

Muuten menen avoimin mielin. Kuntoutuspaikka on vaihtunut Ortonista Kankaanpään kuntoutuskeskukseksi. En yhtään tiedä minkä tasoiseen paikkaan olen menossa. Kaikissa esitteissähän on aina vain pelkkää hyvää. Paikka valikoitui enimmäkseen sijaintinsa perusteella, sillä ei minulla ole tietoja näistä. Muistaakseni myös eräs fysioterapeuteista sitä joskus suositteli. Sitä en jaksa uskoa, että Larsenin syndrooma olisi siellä (tai missään) mitenkään tuttu, joten kaikki on aloitettava alusta, mutta se nyt ei ole mikään uusi tilanne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti