keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Hullun huvit


Jospa nyt jotain ratkaisua. Sillä varovaisella ajatuksella lähdin viime viikkoon, mutta ei siitä sitten lopulta tullut mikään hyvä viikko. Oli vihdoin aika terveyskeskukseen. Lääkäri suhtautui kivunhoitoon asiallisesti ilman lyömätöntä meditaatiohenkeä, mutta ei malttanut olla sanomatta, että liikunta olisi minulle hyväksi. En tiedä miksi lähtökohtaisesti oletetaan, etten liiku lainkaan. Olenhan minä ylipainoinen, mutta se tarkoittaa liikkumattomuuden sijaan sitä, että syön liikaa tai väärin, ja myös sitä ettei liikkumisessani ole olosuhteiden pakosta tehoja. Olen kuitenkin liikkeellä jollain tavoin liki päivittäin. En pysty lisäämään liikuntaa lisäämättä haittoja. No, ehkä altaassa voisin käydä enemmän; se kun on viime leikkauksen jälkeen jäänyt vähiin, mutta syksyllä sitten parannusta siihen asiaan.

Mutta kivunhoitoon palatakseni: Aiempaa lääkitystä ei sellaisenaan jatkettu (sinällään harmi, sillä se oli ongelmia aiheuttamaton), mutta ei kipuja kuitenkaan jätetty hoitamattakaan. Hetken ehdin olla toiveikas, mutta lääkekokeilu päättyi nopeasti alkaneeseen huonovointisuuteen ja sitten silkkaan pahoinvointiin, jonka aikana ei edes vesi pysynyt sisällä. Ei mikään hyvä juttu kolmenkympin helteellä. Päätin, että jos muuta ei ole, niin kärsin enemmin vaikka kivusta. Minulla on taustalla synkkä tilasto kipulääkepahoinvoinnista. Olisin varmaan ajan kanssa tottunut lääkkeeseen, mutta kunto ehti jo muutamassa päivässä heikoksi. Se hyvä puoli muutaman päivän täyslevosta oli, että se itseasiassa sai käden palautumaan normaalilla tavalla kipeäksi. Autolla ajokin sujuu taas vaihteeksi. Huh. Lepoko on siis oikea lääke? Sehän olisi nurinperistä.

Erityisenä mainintana on sanottava, ettei vastaanotolla ollut kiireen tuntua. Sellainen on aika harvinaista sen perusteella mitä olen näissä ympyröissä viime vuosina kuljeksinut. Lääkäri oli edelleen hyvin vakuuttunut siitä, että minua vaivaa masennus. (Tästä samasta asiasta on siis käyty keskustelua jo viime vuonna). Sanoin, etten tunne itseäni masentuneeksi, mutta hän oli sitä mieltä, että kyllä kriteeristö hyvin täyttyy. Olimme siis eri linjoilla, mutta kuitenkin ihan hyvässä hengessä. Niinpä hän keskittyi henkiseen hyvinvointiini ja minä puhuin fyysisistä ongelmista. Kaikille voitto. Tilanne oli elämän omituisia ja vähän epätodellisiakin hupihetkiä. Kafkamaista. Mutta joo hullulla on tunnetusti halvat huvit, joten mikä ettei.

Myöhemmin kuitenkin kun makasin sairaana kipulääkkeistä, niin minulla oli aikaa ajatella masennustakin. En oikeasti halua tulla luokitelluksi masentuneena, mutta jos lääkäri on sitä mieltä, niin en voi vaikuttaa siihen mitenkään. En ymmärrä mihin hän perustaa näkemyksensä, joten en tiedä miten voin parantua, paitsi ottamalla vastaan tarjotut masennuslääkkeet. Masennustestihän ei osoittanut masennusta. Myönnän kyllä, ettei nykyinen elämäntilanne aiheuta suurta riemua ja alavireisiä päiviä on, mutta mielestäni ihan syystä. Jos oikeasti hoidettaisiin ensin pois ne fyysiset vaivat, jotka hoidettavissa on, niin kenties jäljelle jäävä oletettu masennuksenikin poistuisi itsestään. Vaan kun vuodesta toiseen joutuu taistelemaan saadakseen hoitoa ja on koko ajan jonkun tahon talutusnuorassa vailla oikeaa riippumattomuutta, niin kyllä mielen päälle käy.

4 kommenttia:

  1. Lääkärit yleisesti tuon masennus dg.n tekevät,ilmeisesti se helpointa vain tehdä.Sitten näitä masennus/kipukynnystä nostavia lääkkeitä määrätään,joista on enemmän haittaa kuin hyötyä, toimintakyky ennestään romahtaa,väsyttää ja lihoo, eikä jaksa liikkua sitäkään vähää.Masennus on suurin työkyvyttömyyttä aiheuttava ryhmä ja paljon nuoria tämän vuoksi työkyvyttöminä.En tajua tätä yhtään.Totta ihmeessä ihminen "masentuu" ja on alavireinen kun on kipuja,ei voi toimia samalla tapaa kuin ennen,ei voi käydä työssä,joutunut luopumaan paljosta. Mutta tuo "masennus" ei taas aiheuta niitä fyysisiä ja todellisia,tutkittuja nivel,lihas,hermo,kudos-ja leikkaus kipuja.Minua niin suututtaa tuo asia ja koko masennus diagnoosi.Toiset taas haluavat päästä ja saada jonkin dg.n,ettei tarvitsisi käydä työssä ym,ja he menevät vain valittamaan että "masentaa",ja saavat jopa työkyvyttömyyseläkkeen pelkän masennuksen takia.Näihin "masennus" potilaiden tarkempiin työkyvyttömyys ja diagnosointien tekoon olisi kyllä kiinitettävä huomiota,liian herkästi kyseisiä diagnosointeja tehdään.Minun mielestäni et ole "masentunut",olen saanut sinusta elämäniloisen ja positiivisen kuvan.Jaksat kuunnella äänikirjoja,ulkoilet,käyt vesijumpassa ja kirjoitat blogiaja sinulla todellisia syitä kipuun. Tässäkään kyseisessä tilanteessa ja masennuslääkkeitä syömällä ei varsinaista ongelmaasi ja syytä hoideta, joka olisi ensisijaista.Kaikki kipupotilaat ilmeisesti sitten masentuneita, mutta ovat täysin "työkykyisiä"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommentista. Niin se on, että on masennusta ja sitten on ”masennusta”. Tunnen ja tiedän joitakin ihmisiä, joilla on selkeästi sairaus nimeltä masennus. Siksi tuntuu jotenkin väärältä, että masennusdiagnoosi kirjataan kenties kevein perustein. Kyseessä on oikeasti vaikea sairaus, jolla on vaikutusta myös työkykyyn. Nykyisin näyttäisi vaan olevan vallalla outo käsitys, jossa kipupotilas = masennuspotilas. Siinä asetelmassa on jotain vikaa, vaikka kipu alttiutta lisäisikin. Soisin kyllä, että fyysisiä vaivojani hoidettaisiin ensisijassa.

      Poista
  2. Niinpä,samaa mieltä.Masennus "sairaus" on aivan eri, kuin ohimenevät ja luonnolliset masennukset, milloin mistäkin(näitä aivan jokaisella ja normaalia),jonkinasteista masennusta ja ahdistusta kokee jokainen elämänsä aikana , mutta miten ihminen, potilas/asiakas itse sen kokee,on suuri merkitys,ja siihen vaikuttaa myös persoonallisuus, kyky käsitellä asioita jne.Ihmisillä niin monenlaisia vaikeuksia, kenellä mitäkin:kiusaamisia,erilaisia traumoja,sairauksia,menetyksiä,kriisejä,syrjäytymistä, hyvin vakavia tilanteita. Päinvastoin, näistä "normaaleista" elämään kuuluvista ja ohimenevistä vaikeista kokemuksista, parhain selviytyminen on lääkkeettömyys ja arki,mielekäs tekeminen ym.Erilaisten kriisin vaiheet meillä jokainen käy saman kaavan mukaan.

    https://www.terveyskyla.fi/aivotalo/apua-ja-tukea/sairastuminen-ja-kriisi/kriisin-vaiheet

    VastaaPoista