Jo vuosia olen pyörinyt pallona terveydenhoidon sokkeloissa. Eikä valmista tunnu tulevan. Hoidon jatko on edelleen täysin auki. Suututtaa tämä aina vaan jatkuva pompottelu ja palveluiden hajanaisuus. Vaikea tietää mitä haetaan mistäkin. Edes omassa sairaanhoitopiiristä ei saa kaikkia tarvittavia palveluita keskitetysti vaan kunta on ominut osan palveluista. Ihan kiva, mutta ei silloin kun on itse pois kotikunnastaan, ja yrittää saada asioita eteenpäin. Yksi palvelu sitä kautta ja toinen toista. Hoitovastuu ei tunnu kuuluvan tai kelpaavan kenellekään. Esitetään jopa sellaisia näkemyksiä, että mitään jatkohoitoa ei tarvita vaan voin ihan hyvin ongelmien esiintyessä ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen ja saada sieltä tarvittavan lähetteen.
Tämä hermostuttaa ja huolestuttaa. Erityisesti mietityttää mahdollinen hoidon viivästyminen ja tai väliin jääminen. Kuviani on jo useampaan kertaan polven ja lonkan osalta tulkittu väärin. Täysin väärinmuodostunut polveni näytti terveyskeskuksessa otetussa röntgenkuvassa normaalilta, eikä eikä päivän selvää lonkkadysplasia tapausta edes ajateltu lähettää ortopedin arvioon. Ei minulla ole mitään syytä olettaa, että mahdollisesti tuleviakaan kuvia tulkittaisiin oikein. Luustoni on poikkeava päästä varpaisiin eikä sen vikojen etsinnän vertailukohtana aina välttämättä toimi normaali luusto.
Polvien kuntoutus jatkuu osastolla vielä pienen tovin. Kipulääkitys on muutoksessa ja lisäksi nyt aletaan laatia kuntoutussuunnitelmaa, jotta saisin jatkossa avokuntoutusta. Ehkä myös laitoskuntoutusjakson jossain vaiheessa. Joskin viimeksi mainittua haettanee lähinnä siksi, että olen sitä itse pyytänyt. En osaa sanoa sellaisen hyödyistä (ehkä joku lukijoista osaa kertoa?), mutta ajattelen asiaa niin, että se on oikeuteni kaikkien näiden vuosien hoidotta jäämisen jälkeen. Jos mahdollista, niin haluaisin tavata muita ihmisiä, joilla on luustodysplasia, vaikkei se olisikaan juuri Larsenin syndrooma. Vertaistuki on tärkeä asia.
Jos kuntoutussuunnitelma saadaan tällä jaksolla aikaan, niin hyvä juttu. Hakemuksen ja lääkärintodistuksen on oltava viimeisen päälle, jos haluaa saada Kelasta vaikeavammaisen kuntoutusta. Harkinnanvaraista voi ehkä saada helpommin.
Muuten tämä viikko on ollut hitaan kuntoutumisen aikaa. Olen kuitenkin siirtynyt käyttämään pääasiassa vain yhtä keppiä. Hidas eteneminen oli arvattavaa, sillä edellisellä viikolla tuli otettua niin isoaja harppauksia. Pihalle olen kuitenkin päässyt. Olen aikaisemmin kulkenut ulkona vain siirtymä taipaleita ovelta autolle tyyliin, mutta tällä viikolla mentiin fysioterapiassakin kävelylle. Ulkona kävely tuntui epätasaisen maaston vuoksi ensin vähän pelottavaa aloittaa, mutta eilen kuljin yksin puolen kilometrin lenkin. Molemmat kepit oli tosin turvana. Ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen kuljin kivuttomasti sellaisen matkan. Jalat väsyi, mutta silti asento säilyi ja polvet pitivät. Tänään lähden taas kotilomalle. Tavoitteena on levätä tarpeeksi, ja harjoitella kävelyä pihalla.
Heippa!
VastaaPoistaAnsaittu kotiloma varmaan maistuu, vaikka säätöjä olemisessa tarvitaan. Hankinen puoli kuitenkin tarvii myös vahvistusta ja hienot syysilmat antavat ulkona olemiseen perustetta. Pitää muistaa kuitenkin useammin vähä kerrallaan kuin kerran paljon?
Noita Kela kuntoutuksia haetaan ja tarjolla on monenlaisia erilaisia yleesä B-todistus ja sitten hakemus, netissä on kurssitarjonta ajoista ja paikoista. Usein on vuoden aikana kolme viikon kestoista kokoontumista. Sinulla varmaan jatkossa mahdollisuus useampaankin eri juttuun moninaisista sairauksista johtuen. Katso Kelan sivuilta mitä tarjolla on. Yleensä kuten sanoit sekavia ja epämääräisiä nuo hoitohommat, mutta itse kun on aktiivinen ja pitää puolensa niin kyllä apuja tulee. Hyviä vointeja sekä uskoa parempaan huomiseen!!
Heippa! Kiitos kommentista. Olet oikeassa. Kotiloma maistuu, vaikka olen yllättävänkin hyvin sopeutunut olemaan laitoksessa. Koti on kuitenkin se paras paikka.
PoistaNuo Kelan kuntoutus systeemit on ihan vierasta aluetta minulle. En tiedä kenen kirjoittamia b-lausunto tarvitaan. Jos hoitavan lääkärin, niin sitten en tiedä kuka se on. Sellaista ei taida edes olla. Vai riittääkö terveyskeskuslääkärin todistus? Jotenkin luulin, että kuntoutussuunnitelma tarvitaan. Kuntoutusohjaajan puheista jäi sellainen kuva, että jos haluaa saada laitoskuntoutusta, niin siihen on sitten esitettävä todella hyvät perustelut, ja just ja just yhteen voisi päästä… Mutta kuten todettu olen ihan pihalla näistä.
Niin!
VastaaPoistaUskoisin Sinulla olevan jälkitarkastukset lonkista ja polvista ja silloin siltä lääkäriltä varmaan saa todistuksen. Kursseilla on ohjausta jumpista, ruokailusta kivunhallinasta ravinnosta ja tietekin vertaistukea ja myös lääkäri alussa ja lopussa. Kursseja on eri elämäntilanteessa oleville omansa työelämässä oleville, eläkkeellä tai muissa tapauksissa.
Ahaa eli vähän samantapaista menoa kuin nykyisessä kuntoutuspaikassa, mutta oma kuntoutus täsmentyy nyt vain polviin ilman rönsyjä. Kiitoksia neuvosta. Täytyypä yrittää setviä asiaa.
PoistaTuttuja ajatuksia... Niiiiin tuttuja. Pysy tiukkana ja vaadi, että sun tilannettasi seurattaisiin vaikkapa fysiatrian polilla. Että sulla olisi vaikka puolivuosittain tules-ongelmien suhteen siellä tsekkaus, ellei sitten kirurgiallakin ole seuranta. Eihän tilanteesi ole stabiili, kun on ne kyynärpäätkin ym., ja kun kyse on harvinaisesta sairaudesta, ei tk:n puolelta voi olettaa saavan osaavaa apua kuin ihan perusasioista, ei tk:ssa ole resursseja perehtyä harvinaisiin sairauksiin...
VastaaPoistaTuosta laitoskuntoutuksesta; se on tosiaan varmaan samantyyppistä, mitä sulla nyt kuntoutus leikkauksen jälkeen on ollut. Yksilöllisesti räätälöity juuri sun tarpeisiin. Hyötyinä avokuntoutukseen verrattuna esim. se, että laitoskuntoutus on usein intensiivisempää, siirtymisiin ja matkoihin ei mene aikaa ja vaivaa, voit olla "itseäsi varten" kun arjen muista asioista ei tarvitse samalla huolehtia. Lisäksi sitten se vertaistukikin on tärkeää.
Itsekin pitäisin tuota fysiatrian polilla tapahtuvaa seurantaa kaikkein parhaimpana vaihtoehtona. Vähintään vuosittain, vaikka nyt on pahimpia paikkoja saatu kunnostettua, niin ei minulla oikeastaan ole montaa ongelmatonta niveltä. En vaan tiedä miten saisin tuon seurannan aikaan, kun tämän kuntoutuspaikan lääkärin kanta näyttää olevan tuon terveyskeskuksesta lähete -linja.
PoistaYritin puhua siitäkin, että jos ei omasta sairaanhoitopiirissä löydy tarpeeksi fysiatreja, niin pistäkää lähete Tyksin fysiatriaan. Mielestäni se olisi ollut kovin näppärää, sillä siellä on kaikki kuvat ja tiedot käytössä, ja saman talon sisällä kirurgian konsultointi kävisi tarvittaessa näppärästi. Jos (heh) joskus vielä tarvitsen leikkauksia niveliin, niin ne kaiken luulon mukaan tehtäisiin joka tapauksessa Tyksissä. No, hyvä ideani ei oikein ottanut tuulta alleen…
Kuulostaa siltä, että laitoskuntoutus on osana kuntoutusta ihan järkevä osio. Täytyy yrittää saada sellainen kuntoutussuunnitelmaan. Ihan lähiaikoina en kyllä haluaisikaan mihinkään. Kun täältä lähtee, niin luulen, että on ihan kiva olla vaan kotona.
Joo, Tyks olisi varmasti aika looginen seurantapaikka, varsinkin kun siellä on myös harvinaissairauksienkin osaamista kuten pitää kaikissa yliopistosairaaloissa nyt olla. Yritä vielä junailla tuota asiaa :)
PoistaMullakaan ei ole tiedossa nyt laitoskuntoutuspätkää hetkeen, kun ensin nyt pitää tuo polviasia saada etenemään, joten en nyt heti pääsisikään mihinkään muutenkaan. Avokuntoutuksesta sitten taistelen nyt Kelan kanssa :)
Olisi todellakin :) Ihme juttu, ettei ymmärretä päivän selvää asiaa… Ajattele kun päästäisiin itse järjestelemään näitä, niin olisi moni asia jo kunnossa :D
PoistaJuu sun polvihomma vaikuttaa jo kiireelliseltä. Toivotaan, että keksivät parhaan mahdollisen ratkaisun. Mielenkiinnolla seuraan, että mihin päätyvät, kun sun ongelma on niin monimuotoinen.
Se on kai hankalaa toi avokuntoutuksen saanti. Kuntoutussuunnitelman täytyy olla niin viimeisen päälle mietitty. Eikä sekään aina tahdo riittää, vaikka perusteet olis kunnossa.