sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Neljä kuukautta niskaa


Kaularankaleikkauksesta tuli aiemmin tällä viikolla kuluneeksi neljä kuukautta. Aika on kulunut niin nopeasti, että tuntuisi kuin siitä olisi jo paljon enemmänkin aikaa. Aika lienee silti suurin selittävä tekijä sille, ettei se ole kunnossa. Se oli kuitenkin isonpuoleinen leikkaus. Pelkästään niskan lihakset on edelleen täysjumissa. En tiedä pitäisikö niille yrittää tehdä jotain vain annanko vain ajan hoitaa tehtäväänsä. En tosin tiedä auttaako aika vai olisiko niille pakko kokeilla jotain aktiivista ratkaisua. Toimintakyky on joka tapauksessa vajavainen niin kauan kun jumitukset pitää. Sekä autoilu että pyöräily pahentavat tilannetta, mutta kummastakaan en luovu. Fysioterapeutti käsitteli niskan ja yläselän aluetta kertaalleen, mutta sillä ei ollut vaikutusta. Ei ainakaan positiiviseen suuntaan. Päinvastoin, hetkeksi kaikki tärinä alkoi taas sattua niskaan ja pistävä kipu aivan yläniskassa lähellä kallonpohjaa alkoi taas enemmän vaivata. Nyt tilanne on taas palautunut ennalleen.

Mitään normaalia tunnetta niskassa ei ole missään vaiheessa ollut. Se tuntuu juuri siltä mitä se onkin eli siltä, että siellä on ylimääräistä materiaalia. On lähes vastustamaton halu väännellä niskaa eri suuntiin ja sitä kautta saada avatuksi lihasjumeja, mutta kun se ei ole suositeltua toimintaa. Nukkuminen on niskan takia edelleen aika hankalaa, sillä sopivan asennon löytyminen ei ota onnistuakseen. Aamuisin herään järjestään liian aikaisin sen vuoksi, ettei niska kestä enää hetkeäkään nukkumista. Ongelmat harvoin jäävät paikallisiksi eikä niin ole tässäkään tapauksessa. Vaikka pääni ei ole enää koko aikaa kipeä, niin siinä saattaa yks-kaks varoittamatta alkaa huomattavan voimakas särky. Myös vihlontaa päässä on toisinaan taas esiintynyt. Olkapäihin säteilee omien ongelmiensa lisäksi myös niskaperäistä kipua. Ei minulla ole leikkauksen jälkeen ollut yhtään kipulääkkeetöntä päivää, vaikkei mistään suurista määristä ole kyse. Siinä on kuitenkin selvästi negatiivinen kehityssuunta aiempaan verrattuna.

Joudun vähän ponnistelemaan, jotta keksin asioista jotain hyvää. Kyllä niissä sitä varmasti on. Ihan varmasti. No arpi näyttää hyvältä. Onhan sekin jotain. Tärkein positiivinen on ehdottomasti viimeisen kuukauden aikana lähemmäs normaalia palautunut vapaus. Se on keventänyt mielialaani, joka on kuitenkin yliherkkä kaikille pienillekin vastoinkäymisille tai stressille. Olen taas alkanut liikkua, jotta heikonlainen kunto vähän paranisi. Pyörällä ja kävellen nyt lähinnä. Pari kertaa olen myös käynyt uimahallilla omatoimisesti. Allasterapiassahan olen käynyt jo lähes pari kuukautta. Vesi parantaa oloani monella tavalla. Siitä puuttuu kaikki otsaa rypistävä suorittaminen. Minulla on vedessä ollessa vähemmän kipuja ja ennen kaikkea hengitys toimii siellä helpommin. Uimahalli menee kuitenkin kesäksi kiinni, joten jotain muuta on keksittävä. Siinä missä vesi on ilonaihe, niin samaa ei voi sanoa kävelystä tai pyöräilystä. Yksikään polkaisu tai yksikään askel ei ole vaivattoman kivuton, mutta jollain tavalla nautin kivun voittamisesta.

Eilen kävin ensimmäistä kertaa kokeilemassa pururataa moneen vuoteen. En ole käynyt siellä ainakaan kolmeen vuoteen. Todennäköisesti aikaa on kulunut vielä enemmän. Paikatkin näytti niin vierailta jo. Vähän jännitti, että miten se sujuu kun korkeuseroa on kuitenkin selvästi lähiympäristössä kävelyä enemmän. Se meni yllättävän hyvin - oikeastaan vähemmillä kivuillakin kun muut lähiaikojen kävelyt. Silti se haastoi kuntoa enemmän kun pitoa jalan alla ei ole samalla tavalla kuin asfaltilla. Tuli ihan sellainen olo kuin olisin oikeasti kuntoillut. Kävelin sen jokseenkin samassa ajassa kuin silloin ennen. Minusta on outoa, että kävelynopeus ei ole noussut yhtään. Aiemmin minulla oli sentään useita kertoja sillä matkalla sijoiltaan menneet polvet. Nyt ihastelin sitä miten hienosti polvet oikeastaan toimii. Ei ne ole kivuttomat - ei sinne päinkään - mutta paikallaan ne pysyvät takuulla. Se antaa mahdollisuuden kävelyn aikana miettiä muutakin kuin polvia. Voin nauttia metsästä ympärillä ja ylipäätään luottaa seuraavaan askeleeseen.

8 kommenttia:

  1. Olisikohan kinesioteippauksista mitään apua niskaan?Tällaisen omaiseni tilasi diabeteskaupasta,vesityynyn:)Oletko kuullut moisesta.Hänellä myös tuo kaularanka leikattu,ja tehtyy iso luudutusleikkaus."Ortopedinen vesityyny mukautuu pään ja niskan muotoihin tarjoten optimaalisen tuen ja miellyttävän unen.Pehmeä ja muotoutuva vesityyny voi olla ihanteellinen niskakivuista kärsiville. Tyynyn korkeutta ja kiinteyttä voidaan helposti muuttaa säätelemällä veden määrää: Matala ja pehmeä tyyny - vähän vettä, korkea ja tiheä koostumus - enemmän vettä.Netistä diabeteskaupasta,siellä muitakin terveystuotteita,eikä pelkästään diabetekseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. En tiedä - teippausta ei tosiaan ole kokeiltu. Tuota täytyykin selvittää. Äkkiseltään ajateltuna se vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta. Vesityynystä en ole ikinä ennen kuullut. Siinäkin on ajatuksena järkeä, mutta mietin vain, että eikö se loisku. Jostain syystä kaikenlainen lirinä, loirina ja loiskinta käy hermoilleni. Tässä vaiheessa alan kyllä olla valmis kokeilemaan kaikenlaista kunhan vaan saisin nukutuksi kunnolla.

      Poista
  2. Ei se loisku:)Käyt tutustumassa diabets kaupan sivuilta

    VastaaPoista
  3. Muutama kysymys. Oletko saanut maksusitoumuksen Ortoniin kunnalta,omasta sairaanhoitopiiristä?Kelahan ei enään kyseisiä jaksija tietääkseni maksa? Oletko nyt terveyskeskuksen asiakkaan,vai onko hoitosuhdetta erikoissairaanhoitopiirissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kysymyksistäsi. Ortonin jaksot oli Kelan maksamia. Päätös kuntoutuksesta oli viime vuodelta. Silloin aloitettu kuntoutus voitiin viedä loppuun tänä vuonna. Enää sinne ei tosiaan saa uutta kuntoutusta Kelan kustannuksella eikä minun kohdaltani kenenkään muukaan kustantamana. Mitä hoitoon tulee niin kokonaistilanteen osalta paikkana on terveyskeskus, mutta erinäisiä asioita kuitenkin hoidetaan tai kontrolloidaan erikoissairaanhoidossa. Tästä esimerkkinä vaikka tulevat kontrollit polvien, kaularangan tai kuulon suhteen.

      Poista
  4. Oikein muista,sillä itse olin muutama vuosi sitten myös Ortonissa, ja mutoksia oli käynnissä tuolloi.Vuosiahan siellä Kelan kuntoutuksia järjestettiin. Onhan sinulla tk:n puolella fysioterapiaakuitenkin?Entä järjestetäänkö teilläoäin näitä erityisryhmien liikuntaryhmiä?Meillä tällaisia järjesteään, joilla liikunta ym rajoitteita olemassa.Kyllähän tämä sellaista sekametelisoppaa on ilman soteakin:)Sairaanhoitopiirihän voi tarvittaessa maksaa erinäisiä kuntoutuksia, ja kelallakin näitä uusia sopimusasiakkaita,oletko katsonut ja kysyny Kelasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelan kautta minulla on edelleen avopuolella sekä fysioterapiaa että allasterapiaa. Jotkut tahot on sitä mieltä, että hyötyisin edelleen myös laitoskuntoutuksesta, mutta se taho jonka mielipide ratkaisee ei katso minun sellaista tarvitsevan. Niinpä minulle ei ole tulossa uusia kuntoutusjaksoja ainakaan tämän kuntoutussuunnitelman voimassaoloaikana.

      En tiedä mitään erityisryhmien liikuntajärjestelyistä tällä suunnalla. Pidän mahdollisena, että sellaisia järjestään. Olen kuitenkin aikalailla omatoiminen ja tykkään liikkua ilman aikataulua ja päivän kuntoni mukaan. En oikein sovi mihinkään porukkaan kun minulla on joka suunnalla omanlaisia rajoitteita.

      Poista