maanantai 25. maaliskuuta 2019

Taistelen, siis elän


Näinä stressaavina päivinä, joita taistelijan eloon väistämättä kuuluu, äänikirjat auttavat minua rentoutumaan. Ne ovat avuksi varsinkin silloin kun nukkuminen ei ota sujuakseen. Silloin ei oikeastaan ole väliä mitä kirjaa kuuntelen, kunhan vaan joku höpöttää taustalla jotain ja estää samalla minua harjoittamasta liikaa ajatustointa. Aika usein siinä käy niinkin, etten muista sammuttaa kirjaa pois vaan herään joko jo päättyneeseen kirjaan tai sitten lauseeseen, joka yleensä päättää kaikki äänikirjat eli jokseenkin niin, että tähän päättyy sen ja sen teos x. Ehkä olen ehdollistunut heräämään juuri tuon lauseen kuullessani. Siinä ei auta muu kuin etsiä kohta, jossa juoni karkasi. Kirja oli sentään vielä helpompi, se kun kopsahti käsistä yleensä juuri oikeaan kohtaan. Välillä takapakkia tulee tuntitolkulla, mutta silloin on itseasiassa mennyt varsin hyvin, sillä olen nukkunut.

Muutama yö sitten heräsin kuitenkin jo paljon ennen loppulausetta lukijan päättäväisesti lausumiin sanoihin: "... elämän tarkoitus on taistelu." Silmäni ponnahtivat auki äkillisestä ymmärryksestä. Juuri niin, sehän se on. Enkä tarkoita mitään suureellista vaan kaikkea tavallista. Ihminen on pienestä taimesta lähtien täynnä erilaisia haluja ja tahtomisia. Niiden täyttymisestä on kilvoiteltava. Tavoitteensa saavutettuaan ihminen on tyytyväinen vain pienen hetken, ja sitten taas tahdotaan jotain lisää (ja taistellaan siitä). Kuuntelussa on muuten tällä hetkellä Yuval Noah Hararin kirja: "Sapiens - Ihmisen lyhyt historia". Varsin mielenkiintoinen kirja, joka on jo tähänastisella kerronnallaan suuresti lisännyt mielenrauhaani, sillä se pääpiirteittäin vastaa käsitystäni ihmisistä ja ympäröivästä elosta. Tosin kirja on edelleen kesken, joten jää tietämättä, että kantaako rauhaisa tunne loppulauseeseen saakka.

Elämän tarkoituksen vaatimattomasti selventäneen yön jälkeisenä aamuna heräsin, huonosti nukutun yön jälkeen, ällistyttävän pirteänä ja täynnä taisteluintoa. Aamukahvi mukana, sekä mieltä että käsiä lämmittämään, istahdin sohvalle koneen äärelle kirjoittamaan muistutusta. Päätin käydä taistoon tuulimyllyjäni vastaan. Taistelen oikeudestani kokonaisuuden huomioivaan hoitoon; kenties hulluuteen asti. Mieleni taustalla väijyi piirroskuva Miguel de Cervantesin Don Quijotesta, joka on se kuuluisin tuulimyllyjä vastaan taistoon käyneistä. Eikä hänenkään mielensä muistaakseni sitä kestänyt, hourahtanut ukkoparka. Luin muuten kirjan varmaan 20 vuotta sitten. En muista tarinaa enää mitenkään yksityiskohtaisesti, mutta siinä lukemassani laitoksessa oli aina välillä piirroskuvia kirjan tapahtumista.

Nämä kaksi kirjallista rohkaisua mielessäni kävin siis taistoon. Olin aloittanut muistutusta jo aiemmin, mutta se oli täysin jäsentymätöntä ajatusvirtaa. Se on kuitenkin tärkeä vaihe kirjoitusprosessia, sillä se estää tyhjän paperin -ongelman. Täytyy kirjoittaa ensin jotain, jotta homma lähtee liikkeelle. Tekstin perkaaminen otti aikaa. Yritin pitää mielessä, että tarkoitus on kirjoittaa napakka muistutus, mutta asia on niin monikulmainen, että sitä on vaikea mahduttaa raamiinsa. Kaikki piruilut on vielä saatava tekstistä pois, onhan kyseessä sentään virallinen asiakirja, mutta niiden kirjoittaminen oli terapeuttista. Maltoin nippanappa pitää muutamia taukoja, mutta sitten kävin taas kirjoittamaan, tarkistamaan faktoja ja muokkaamaan tekstiä. Sormet puutuneina ja niska jäykkänä oli illan tullen lopetettava edelleen kesken oleva työ, mutta vielä se valmistuu, kunhan vaan toivun tuosta edellisestä sessiosta. Taistelen, siis elän.

6 kommenttia:

  1. No hyvä! Oleelliseen kohtaan kyllä havahduit... Taistelijat taistelevat! Tsemppiä täältä kirjoittamiseen :) Ja ei se tekstin pituus ole niin tärkeä, pidempikin teksti on hyvä, jos siinä on kaikki oleelliset asiat mukana kuitenkin. Tuossa muistutusasiassa ei päde se "vähemmän on enemmän" vaan pääasia on, että teksti on selkeä ja kertoo asiat kuten ne ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enkös vaan havahtunutkin :) Kiitos, nyt alkaa olla kaikki tekstit kasassa. Vähän toistoja pois vielä - niitä kun tuppaa tulemaan osissa kirjoittaessa. Sitten juuri tuo selkeyden haku ja tarkistus, mutta kyllä se siitä vielä lähtee...

      Poista
    2. Oikein hyvä! Laita meilinä se muistutus, sen voi tarvittaessa siinä heti sitten laittaa useammallekin henkilölle yhdellä kertaa. Ja muista esittää lopussa myös vaatimukset, eli että mitä vaadit jatkossa muutettavan. Taitaa oleellisinta olla se hoitovastuutahon määrittely ja kyllä sellainen pidempianikainen hoito- ja seurantasuunnitelma, nivelkohtainenkin + kokonaisuuden silti huomioiva, olisi sullekin tosi tärkeä.

      Poista
    3. Hoito- ja seurantasuunnitelma - siinä onkin oiva sanapari, taidan vielä ympätä ainakin sen mukaan :) Aion tosiaan lähettää sen parille eri taholle. Viis siitä, että ohjeistettiin tekemään erilliset jos on muistutettavaa eri paikkoihin. Tämä on niin iso kokonaisuus etten ala sitä paloiksi purkamaan. Sehän tässä on ollut se ongelma.

      Poista
    4. Kyllä ne kannattaa kaikki asiat samassa paketissa olla, kun sitä kokonaisuutta haetaan :) Uskon kyllä, että asiat saadaan sullakin kuntoon! On vaan vähän ärähdettävä ensin itse, että tajutaan kunnolla, mistä on kyse...

      Poista
    5. Itse en jaksa ihmeitä odotella kun on niin monta kertaa tullut osaksi tyly tyrmäys joka suunnalta... mutta jospa kerrakin saisi yllättyä positiivisesti :)

      Poista