tiistai 7. toukokuuta 2019

Kivun seurantaa

Aloitin reilu kuukausi sitten aktiivisen kivun seuraamisen. Se on sujunut ennakoitua paremmin. Olen joskus aiemminkin lyhytaikaisesti seurannut kipua eri tarkoituksiin, mutta kokenut sen tekevän elämän liian kipuun suuntautuneeksi. Kirjoitin silloin sanallisen arvion sen päivän kivuista. Tällä kertaa aloitin puhelimeen lataamallani kivun seurantaan tarkoitetulla sovelluksella, mutta huomasin nopeasti ettei se toimi moninaisiin ja vaihteleviin kipuihini. Sain siitä kuitenkin ajatuksen, että millainen seuranta olisi tapauksessani kätevintä. Päädyin naputtelemaan oman taulukon, johon merkkaan lukuarvon kivuille. Nyt kun taulukko on luotu, niin se on hyvin vaivaton käyttää. Pystyn käyttämään sitä sekä puhelimen että tietokoneen kautta. Minulle jälkimmäinen on näköongelmien takia luontaisempi vaihtoehto.

En ole vielä päättänyt miten kauan tätä on tarpeen jatkaa, mutta jo yhden kuukauden mittainen seuranta antoi hyvin kuvaa siitä miten kivut tällä hetkellä jakautuu, ja miten eri aktiviteetit (joita seuraan myös) korreloivat kipujen määrään. Toki minulla näistä muutenkin aika hyvä käsitys on. Lukuarvot (1-10) on sinällään aika lailla hatusta heitettyjä eikä niitä voi vertailla kenenkään muun arvoihin, mutta on mielenkiintoista yrittää arvottaa erilaisia kiputyyppejä, ja miettiä miten häiritseviä ne on suhteessa toisiinsa. Vähitellen olen alkanut löytää linjaa arvoille. En kuitenkaan käytä aikaa luvun pähkäilyyn vaan laitan sen nopeasti tuntuman mukaan. 

Myöhemmin kehittelin taulukointia edelleen. Nyt siinä on omat osionsa myös lääkeseurannalle ja lääkkeettömän kivunhoidon menetelmiin. Se on näppärää siinä mielessä, että minulta tämän tästä kysytään lääkkeiden käytöstä. Suurin osa nykylääkityksestäni on käytössä vain tarvittaessa, joten on ollut aika hämärää arvioida miten paljon niitä oikeastaan kuluu. Seuranta on antanut siitä selvän kuvan, joskin tämän hetken lääkkeiden käyttöni on selvästi tarvetta alhaisemmalla tasolla. Ei voi olla oikein, että hoitamaton kipu vaikuttaa uneen ja toimintakykyyn. Taulukoista voi myös helposti analysoida kivun lukuarvon ja kivunhoidon menetelmien yhteyttä toisiinsa. Huomasin myös, että lääkkeetöntä kivunhoitoa voisi vielä tehostaa monilta osin. Siinä missä lääkkeettömistä keinoista esim. lämpö on käytössä lähes joka päivä, niin kylmä oli käytössä koko kuukauden aikana vain kerran.

Uusi osio seurantasysteemini tuli kun fysioterapeutti kannusti kirjaamaan terapiaharjoituksien suoritukset ylös. Niinpä tämän kuukauden kivun seurannan jatkoksi tuli terapiaharjoituksille oma taulukko. Kävi ilmi, että minulla on tällä erää 19 erilaista harjoitusta, joista osa on päivittäin tehtäviä (olkapäät) ja osa n. 4 kertaa viikossa suoritettavia. Pari annettua harjoitusta jätin suosiolla pois kun en suostu niitä kipua lisäävän vaikutuksen vuoksi tekemään. Harjoituksia on aika paljon. Tarvetta olisi silti vielä paljon suuremmalle määrälle, mutta johonkin vedettävä raja, sillä en voi aamusta iltaan huhkia niiden parissa. Seurannasta on ollut ohimennen puhetta aiemminkin, mutta en jotenkin ole toimeutunut tai ollut halukas moiseen. Nyt se on ainakin nopeaa rasti ruutuun -systeemilläni. Ehkä se kannustaa tai sitten ei. Jos tästä aiheutuu lisästressiä niin sitten lopetan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti