torstai 22. elokuuta 2019

Olkoon sitten niin


Viime viikolla olin kuulemassa tulokset niskan pehmytkudosmuutoksesta otetusta koepalasta. Olen pohtinut tuloksen merkitystä kohta viikon. Ei kai tässä auta kuin uskoa mitä sanotaan. Tietysti esitin oman huolenaiheeni siitä, että kyseessä olisi karannut luusiirre. Halusin saada sen pois mielestä. Vastaukseksi sain päänpyöritystä siihen tapaan, ettei ole mahdollista. Ei voi kuulemma olla, koska muutos on lihaksen sisällä. Kirurgi sanoi luottavansa diagnoosiin, kun tivasin, että onko tulos varma. Olkoon sitten kasvain, kun kerran niin sanotaan. Sille on olemassa nimikin, mutta en muista sitä enää enkä jaksa katsoa mistään. Ei se ole tässä olennaista.

Olennaista on sen sijaan se, että kyseessä on hyvälaatuinen kasvain. Tyypiltään se on kuitenkin sellainen, että sillä taipumus kasvaa, jonka vuoksi se leikataan pois. Tätä en joutunut anomaan, sillä sen poistaminen tuntui olevan selvä asia. Mahdollinen ongelma on, että se on usein paikallisesti uusiva. Toinen seikka on siinä, että kasvain on lihaksen sisällä, jolloin sen poistaminen luonnollisesti vaatii lihakseen kajoamista. Kyseessä on neljäsenttinen kasvain, jonka toinen pää on kaularangan nikaman c3-tasossa. En vieläkään voi olla äimistelemättä yhteensattumaa luusiirteen kanssa. Kasvaimen toinen pää on siis samoilla sijoilla johon siirre päättyy. Sen lisäksi niskakuoppa tuntuu oudon tyhjältä. Juuri siitä kohdasta missä ennen tuntui kasvaimen tuntuinen kova alue.

Viime päivät olen miettinyt sitä kerrottua faktaa, että lihas, jossa kasvain on, vaikuttaa hartian liikuttamiseen. Kirurgi sanoi, että on mahdollista, että siihen jää pysyviä puutteita. Kasvain puolestaan on samalla puolella, jossa minulla sijoiltaan oleva ja alati kipeä olkapää, jonka leikkaukselliset hoitovaihtoehdot on vähäisiä. Luudutus on yksi harvoista. Jos luudutus jossain vaiheessa tulee ajankohtaiseksi, niin se tarkoittaa olkanivelen toimimattomuutta, jolloin kättä pitäisi ymmärtääkseni liikuttaa korvaavilla tavoilla. Kenties myös tuon hartialihaksen avulla?

Tällä viikolla on vielä aika ortopedille tuon mainitun olkapään asian tiimoilta. Ei ole hyvä mennä sinne tällaisessa ajatuksettomassa tilassa. En tosiaan tiedä mitä ratkaisua toivon siltä käynniltä. Tiedän, ettei tämän olkapään kanssa voi jatkaa kauaa tällä tavalla, mutta vaihtoehdot on huonoja. Nyt sitten vielä tuo kasvain tulevine leikkauksineen sotkee tätä pakkaa entisestään. Kasvain leikataan jossain vaiheessa tässä syksyn aikana. Se tehdään nukutuksessa ja vaatinee yhden yön sairaalassa. Siinä on siis ilman muuta seuraava etappi. Yritän muistaa, että on turha murehtia. Niin kuin onkin.

6 kommenttia:

  1. Voimia sinne ❤️ Miten olkapään kanssa puolestaan tehdään?

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Ei ollut tekoja tarjolla. Kärsintälinjalla siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole todellista, miten ei muka voida olkapäälle tehdä mitään?! Hankkisin sinuna varmaankin toisen mielipiteen tilanteesta vielä, eihän noinkaan pysty pitkään olemaan...

      Poista
    2. Valitettavasti on liian todellista, ettei mitään aiota tehdä. Ehkä pitäisi kuitenkin sanoa, ettei haluta/uskalleta kuin ettei mitään voida tehdä.

      Poista
  3. Hei, eikö olkaäähän ole ehdotettu latarjet leikkausta jossa hauislihas katkaistaan yläpäästä ja pultataan "parvekkeen" eli olkanivelpinnan levennyksen kanssa siirretään olkanivelen viereen. Hauislihas estää sitten ihan mekaanisestikin olkaluuta lähtemästä sijoiltaan. Etkö ole käynyt Heliön vastaanotolla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentista. Ei ole ehdotettu mitään leikkauksellista ratkaisua olkapään ongelmaan. Tekonivelen olisivat ehkä laittaneet, jos se olisi ollut mahdollista, mutta kun ei niin ideat loppuivat siihen.

      En ole koskaan kuullut mainitsemastasi leikkauksesta, enkä osaa sanoa miten se toimisi tapaukseeni. Kiinnostava vaihtoehto kuitenkin. Heliö ei ole tuttu enkä tiedä missä ottaa vastaan. Yksityispuolelta löysin maininnan. Ilmeisesti pääkaupunkiseudulla toimii. Jos julkisella, niin tarvitsisin lähetteen, joka on käytännössä vaikea saada, ja yksityispuolella tietysti hinta estäisi leikkaukselliset toimenpiteet. Harkinnassa on kuitenkin mielipiteen hankkiminen yksityiseltä, mutta osaava ortopedi tarvitsisi löytyä.

      Poista