tiistai 15. lokakuuta 2019

Tuttu polku


Piiri pieni pyörii. Viime viikolla kävin fysiatrian poliklinikalla. Kuten arvelinkin, on hyvin vähän mitä fysiatri pystyy tässä tilanteessa auttamaan. Tärkeimpänä syynä on se, että fysiatrian poliklinikka ei ole minulle oikea paikka. Kuten fysiatri asian ilmaisi, krooniset sairaudet hoidetaan lain mukaan perusterveydenhoidossa. Mitäpä siihen voisi sanoa. Kaikki ammattilaiset tuntuvat olevan tuosta asiasta liikuttavan yksimielisiä. Käytännössä kukaan ei millään hoidon tasolla pysty auttamaan. Eikä fysiatri osannut auttaa myöskään tuon olkapään konservatiivisen hoidon kanssa. Se on kaiken avun ulottumattomissa. En ole nähnyt mitään kirjauksia käynniltä, joten kaikki perustuu nyt vain omaan näkökulmaani. Sehän ei tunnetusti aina vastaa lääkärin näkemystä samalta käynniltä. Sanoisin kuitenkin, että tämä oli asiallinen käynti.

Tärkeimpänä lähtökohta oli, että lääkäri oli perehtynyt laajaan potilashistoriaani ja oli käsittääkseni hyvin perillä tilanteestani. Totesi, että kyllä terveyskeskuksessakin voidaan tutustua tietoihini. Kysyin, että ai siinä kymmenen minuutin vastaanottoajalla vai? Fysiatri oli hiljaa. Siitä käsitin, että aikaa historiani tutkimiseen oli tainnut kulua hyvä tovi. Materiaalia on pelkästään Kannassa ainakin pari sataa käyntijaksoa, joiden anti on hyvin vaihtelevaa. Niihin perehtymisestä annan ehdottomasti pisteitä, sillä se on hyvin harvinaista. Lisäksi fysiatri myös tutki ruumiini rajoitteita, voimia ja vinoumia. Nyt jään mielenkiinnolla odottamaan, että mitä kirjallista materiaalia hän saa noista aikaan. Jos raportiksi tulee hyvin nivottu teksti tämän hetken tilanteesta, niin tuo käynti on paikkansa ansainnut, sillä se helpottaisi hoidon toteuttamista terveyskeskuksessa.

Fysiatri totesi, että hänen on vaikea keksiä mitä työtä pystyisin tekemään, ja että jossain vaiheessa olisi ehkä aiheellista tehdä määräaikaisen lausunnon sijasta toistaiseksi voimassa oleva lausunto. Sanoin, että sellainen(kin) on joskus jo tehty, mutta silloin eläkeyhtiö rankaisi moisesta yrityksestä jatkamalla kuntoutustukea vain neljä kuukautta eteenpäin, kun muuten sitä on lääkärien määrittämistä ajoista riippumatta jatkettu puolen vuoden pätkissä. Olen siis ollut sairauslomalla vuodesta 2015 lähtien. Noiden lausuntojen hankkiminen on aina hyvin stressaavaa kun mitään hoitavaa lääkäriä ei ole olemassa. Viimeisimmässä lausunnossa (tk-lääkärin kirjoittama) työkyvyttömyyden syynä oli pelkästään käden tilanne. Hyvä, että se kelpasi, mutta mitään todellista kuvaa ankeasta tilanteestani lausunto ei antanut.

Tämän käynnin lopputulema on siis vielä epävarma, mutta fysiatri tekee lähetteen kuntoutusosastolle. Sanoin, että se on hylätty aika monta kertaa täällä oman alueen osastolla. He eivät hoida. Tämä lähete menee nyt Tyksin osastolle, mutta niin se on mennyt ennenkin, ja he ovat sen siirtäneet eteenpäin. Olisi pitänyt tähdentää, että jos eivät ota asiaa hoitaakseen, niin sitten asian voi päättää siihen. En kuitenkaan osannut ilmaista tuota. Se harmittaa. Tarkoituksena siis olisi, että moniammatillinen tiimi ottaisi kantaa tilanteeseeni. Teoriassa ihan hyvä idea. Siellä voitaisi arvioida työ- ja toimintakykyä sekä laatia uusi kuntoutussuunnitelma. Asian kulku jää nähtäväksi. Väistämättä tulee sellainen olo, että tätä polkua olen kulkenut aiemminkin.

2 kommenttia:

  1. Hei!
    Niin tuttua popottelua, kuin itsellänikin.Lääkäreiden lausnnot hyvin puutteellisia,ja jos lausunnossa mainitaan jokin muua dg, joka on hieman merkityksetön, käyttää eläkeyhtiö kyseistä lausuntoa taikka jotain muuta lausetta lausunnosta,joka ei kerro totuutta.Työkyvyn arvion kohtaan olisi kirjattava, ettei ammatillisellakaan kuntoutuksilla voida tilennetta auttaa,eikä mitään tuki-ja liikuntaelin "vaivoja" taikka hypermobiliteettia,sillä ne ei ole diagnooseja,ovat oireita,oireyhtymiä,eivätkä merkitse mitään.Toimintakyvyn sekä työkyvyn kohtaan vain selkeästi,pidemmittä kirjauksitta mainittava asia yksinkertaisesti.Ei ne eläkeyhtiössä lausntoja lue,taikka eivät ajankohtaisia tilnteita ota huomioon.Terveydentilnnettasi ei voida parantaa,niin kuin itsellänikin,eikä toimintakyky palaa entiselleen.Niin turhauttavaa, ja todella älytöntä byrokratiaa, joka vie turhaan resursseja.Jos näihin asioihin saisi muutoksen,uskoisin että terveydnhuolto toimisi paremmin,koska eläkeyhtiötkin rasittaa näillä päätöksillään turhaan terveydenhuoltoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. Kiitos kommentista. Tuota olen itsekin ajatellut, että nuo lausunnot kuormittavat paitsi minua niin myös terveydenhoitoa ihan turhaan tilanteessa johon ei ole odotettavissa mitään paranemista. Usein on ollut niin, että lausunnon haku on ollut lääkärikäynnin ainoa syy. Parantamisen varaa tässä systeemissä varmasti olisi.

      Poista