tiistai 21. kesäkuuta 2016

Tähän on tultu

Viime tippaan se jäi, mutta nyt se on tehty. Työkyvyttömyyseläkehakemus. Määräaikainen se sentään on eli oikeammin kuntoutustukihakemus. Sen kimppuun ei ollut helppo käydä. Tuli siirrettyä sitä useampaan kertaan kunnes ei ollut enää vaihtoehtoja. Ensinnäkin sen täyttäminen on jotain mitä en olisi tässä elämänvaiheessa halunnut vielä joutua tekemään, mutta se aiheutti myös päänvaivaa käytännön tasolla.

Työkyvyttömyyseläke / kuntoutustukihakemus

Ensin yritin kynällä, kun lähettivät ne paperit minulle määräpäivineen. Jouduin huomaamaan, että en pysty tällä hetkellä kirjoittamaan kynällä muutamaa sanaa enempää. Oikean käden sormien tuntopuutokset, pistely ja heikkous tekevät ennen ihan kelvosta käsialasta lukukelvotonta mössöä. Niinpä kävin hakemuksen kimppuun netissä, mikä nyt on minulle muutenkin luonnikkaampi tapa kirjoittaa, mutta paperien saaminen tulosteeksi aiheutti ylimääräistä säätöä ja siirtelyä kun ei minulla ole ollut tulostinta enää moneen vuoteen. Jostain syystä juuri tätä hakemusta ei voi jättää Kelan sähköisessä palvelussa, vaikka muuten siihen kannustetaan lähes kautta linjan.

No tällaiset käytännön ongelmat on tietysti ratkaistavissa. Sisällön saaminen hakemukseen olikin sitten toinen juttu. En osannut päättää, että millä tarkkuustasolla ja mitä asioita koskien se olisi pitänyt tehdä. Kelan lähettämien hakupapereiden mukana tuli saatekirje, jossa luki, että "olemme saaneet sinua koskevan lääkärinlausunnon. Lausunto on kirjoitettu kuntoutustukea varten." Jäin sitten ihmettelemään, että mistä lääkärinlausunnosta on kyse. Kuka sen oli kirjoittanut? Itse en ole sinne koskaan toimittanut sellaista todistusta, jossa olisi ollut ruksi tuossa kuntoutustuki kohdassa. Mistä se siis oli tullut? Olisiko se aikaisemmin sairauspäivärahaa varten toimittamani todistus voinut kelvata vaikka ruksi puuttui. Tiedä häntä.

Jos se on se sama Tyksistä lonkkaleikkauksen jälkeen kirjoitettu todistus, niin se on erittäin suppea versio b-lausunnosta jopa pelkkiä jalkojenkin tilannetta koskien. Ongelma tuli siis siitä, etten tiennyt, että pitikö minun hakea kuntoutustukea jalkojen kuntoon vedoten vai selvittää kokonaistilannettani laajemmin. Sairauslomanihan alkoi aikanaan laajemmasta kunnon heikkenemisestä johtuen, jonka jälkeen sitä on jatkettu leikkauksien jälkeen niihin vedoten.

Pitkään pohdittuani päätin, että kirjoitan laajemman selvityksen. Kerroin tilanteesta sellaisena kun sen itse näen, vaikka voipi olla että sillä ei ole b-lausunnon tukea takanaan. Hoitavia lääkäreitä nimesin seitsemän kun en osannut päättää eikä kukaan edelleenkään pidä kokonaisuutta hallussa. Eikä niiden seitsemän joukossa ollut edes se joka on pari viimeistä sairauslomatodistusta allekirjoittanut. En ole vielä nähnyt fysiatrin kirjoittamaa b-lausuntoa, mutta uskoisin, että se ainakin on enemmän kokonaistilannetta huomioiva. Joka tapauksessa jalat on isossa roolissa tuossa kirjoittamassani hakemuksessa, joten voivat sitten jättää muut seikat huomioimatta, jos ei kelpaa. Arpa on nyt heitetty, ja voin käydä kevyin mielin kohti keskikesän juhlaa. Hyvät tulevat jussit kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti