perjantai 8. heinäkuuta 2016

Tähtäimessä kuntoutus

Kahdenkymmenen minuutin aika terveyskeskuksessa venähti lähes puoleentoista tuntiin. Ei tainnut (toivottavasti) olla muita potilaita jonossa. Eikä siltikään tullut kaikki vielä valmiiksi, vaan asiaa jatketaan ensi viikolla. Kuntoutus oli siis aiheena. Tapaukseni on hankalasti hallittava kokonaisuus, koska hoito on hajallaan monessa paikassa ja monet asioista on edelleen keskeneräisiä, eikä ongelmakohdat ruumiissa rajoitu pienelle alueelle vaan vikaa on vähän joka puolella.

Fysiatrin suosituksen pohjalta sain lähetteen terveyskeskuksen fysioterapiaan ja toimintaterapeutille. Tätä kautta asiani etenee kai jossain vaiheessa terveyskeskuksen kuntoutustyöryhmän käsiteltäväksi. Sitä en tosin tiedä mitä sellainen työryhmä sitten tarkalleen ottaen tekee ja mihin vaikuttaa. Joka tapauksessa tämän hetken tarkoituksena on saada kokonaisuuden huomioivaa kuntoutusta, niin toimintakykyä arjessa pystyttäisiin parantamaan. Samalla käynnillä järjestyi aika sosiaalityöntekijän tapaamiseen. Ensi viikoksi sekin. Tämä oli myös fysiatrin suosittelema asia, jotta etuusasiat saataisiin järjestymään.

Kuntoutusasioista edelleen täysin auki jäi Kelan kuntoutusasiat. Lääkärin mielestä se riittää, että fysiatri on luvannut kirjoittaa jatkolausunnon kuntoutustukea varten. Siis niin, ettei mitään virallista kuntoutussuunnitelmaa olisi sitä varten tarpeen tehdä. Tästä en itse osaa sanoa mitään. Ehkä se tosiaan riittää. Sen sijaan luulen, että jos haluaa joskus hakea Kelan kautta jotain kuntoutusta, niin se kyllä vaatii julkisella puolella tehdyn kuntoutussuunnitelman.

Jossain vaiheessa viime syksyä minulle suunniteltiin kuntoutustutkimusjaksoa, mutta se on papereissa kirjoitettu sellaisten sanojen taakse kuin harkinnassa on ja mahdollisesti ehkä. Eli kovasti epävarmojen sanojen takana on, että laitetaanko tuota suunnitelmaa koskaan alulleen vai ei. Sekin, että kenen toimesta se käynnistettäisiin, ja milloin olisi siihen oikea aika. Ehkä se ei tällä hetkellä tosiaan ole ajankohtaista, koska oikeaa kuvaa kuntoutustarpeesta on tässä vaiheessa ennen polvioperaatioita, ja toisaalta muutamaan kuukauteen sen jälkeen, vaikea saada.

Loppuvuoden kuntoutusapu
Eilen oli myös toinen aika fysioterapiaan. Sen tarkoituksena on palauttaa lonkan liikkeet ja saada voimia jalkoihin. Jo viime käynnillä todettiin minulle parhaaksi kuntoutusmuodoksi kuntopyörän polkemisen, koska se ei aiheuta lisäkipua sen kummemmin lonkkiin kuin polviinkaan. Fysioterapeutin ohjeistamana kävin kysymässä pyörää loppuvuodeksi apuvälinelainaamosta, mutta siellä sanottiin pyörien olevan kovasti suosiossa, joten niiden laina-aika on rajattu kahteen kuukauteen. Lupasivat soittaa sitten kun sellainen joskus vapautuu. Eilisellä käynnillä kerroin kahden kuukauden säännöstä fysioterapeutille, joka soitti saman tien lainaamolle, ja selitti, että tällä asiakkaalla on ainakin loppuvuoteen kestävä tarve pyörälle. Löytyi joustoa ja pyörä. Kuntopyörä on nyt apuna tämän vuoden loppuun. Se toimitettiin kotiinkuljetettuna ja sopivilla säädöillä muutaman tunnin kuluessa soitosta.

2 kommenttia:

  1. Kiva kuulla, että monella suunnalla on eristystä tapahtumassa. Sinun tulee olla päättäväinen ja vaatia tiukasti asioita. Normaalisti jos ei vaadi tahtoo jäädä sivuraiteelle. Kyllä uskon, että nuo hommat selkiää ja saat Sinulle kuuluvan avun. Tiukkana vaan!! Tsemppiä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se hyvä, että näitä asioita nyt viimein käydään edes läpi. Joskus on itselle vaikea tajuta / hyväksyä omaa avuntarvetta, kun on aina ennen tullut itsekseen toimeen. Mutta juu yritän pitää puoleni ja tsempata eteenpäin :)

      Poista