tiistai 24. tammikuuta 2017

Heureka!

Päädyin äsken aivan loistavaan ajatuskuvioon. En yhtään tiedä tuleeko se ikinä toimimaan, mutta ilman muuta asia on kokeilemisen arvoinen. Luulisin. Juttu alkoi parin viikon takaisesta silmäpolikäynnistä. Siellä oli puhetta näönkuntoutuksesta, ja siitä etten täytä näkövammakriteereitä. Silmälääkäri lupasi selvittää asiaa, jos kuitenkin saisin kuntoutusta, kun en pysty enää lukemaan kunnolla.

Silmälääkäri soitti tänään, ja sanoi, että on olemassa joku näkökenttätesti, joka minulle voitasiin tehdä. Se huomioisi nuo harmaat kohdat näkökentässä, jolloin näkövammakriteerit voisivat täyttyä. Ongelmana on, että jos luokitus ylittyisi, niin se veisi minulta taas ajoluvan. Voitte varmaan arvata, että minä sanoin sille testille kiitos ein.

Puhelun jälkeen ajattelin, että se on jotenkin epäoikeudenmukaista. Se, etten voi saada kuntoutusta, vaikka minulla on oikea ongelma. Mietin myös, että näkö on mikä se on, riippumatta siitä, että tehdäänkö joku testi vai ei. Mielestäni ajokyvyssäni ei ole mitään vikaa. Huomaan näkökenttäpuutoksen ajaessa ainoastaan tien reunassa olevasta valkoisesta yhtäjaksoisesta viivasta, joka on minulle katkoviivaa. Muuten en siis huomaa noita harmaita kohtia kun katson kahdella silmällä maisemaa. Ne kuitenkin näkyvät maisemassa, jos suljen silmät vuorotellen.

Tästä loistelias päättelyketju jatkuu niin, että silloinhan noiden harmaiden kohtien on oltava molemmissa silmissä eri kohdissa. Eli maisemaa katsoessa ne paikkaavat toistensa puutteet, ja luovat lähestulkoon ehjän kuvan. Lukiessa näin ei käy koska toisen silmän näöntarkkuus on heikko myös harmaiden kohtien ulkopuolella. MUTTA silmälasit ON kuin onkin ratkaisu! Jos huonon silmän näöntarkkuutta saadaan niillä parannettua hyvälle tasolle, niin harmaiden alueiden koon suurenemisesta huolimatta silmät paikkaisivat toistensa puutteet myös lukiessa kahdella silmällä. Mikseivät vaan paikkaisikin?

Täytyy ehkä miettiä tätä vielä, mutta äkkiseltään en keksi päättelyketjussa aukkoa. Ensi tilassa piipahdan optikolla. Toiselle puolelle pelkkä lasi, ja toiseen riittävä vahvuus. Tai ehkä sittenkin ostan ensin testilasit marketista ja irrotan niistä toisen puoliskon. Tämä on heureka!

2 kommenttia:

  1. Heippa taas!
    Mielenkiintoisesta "insinööri" ajatelusta kysymys! Uskotaan ja toivotaa, että päätelmäsi ovat oikeat ja apua tulee. On oikein, että ajattelet ja toteutat asioita, murehteminen ei asioita edistä. Kun tota rempan paikkaa riittää oikea asenne on tärkeä, vaikka varmaan pääkoppa ja ruumis ovat kovilla.Tsemppiä ja vointeja mielenkiinnolla odotellaan seuraavaa kirjoitusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Eikös sitä niin sanota, että innokas mieli on edistyksen tae. No, okei ehkä niin ei tosiaan sanota, mutta pitäisi kyllä sanoa! Yöllä en pystynyt edes nukkumaan, kun olin niin ajatuskulkuni lumoissa. Harmitti, etten käynyt jo illalla tuumasta toimeen. Tänään kävin, mutta vielä täytyy vähän säätää ja testata lisää.

      Poista