perjantai 3. helmikuuta 2017

Loisto himmenee

Edellytykset loistoon olivat olemassa. Näöntarkennuksen toteutus ei vaan ole sujunut yhtä lennokkaasti kuin ajatus, mutta ihan vielä en viskaa veistä veteen, vai mitenkä se nyt meni. Tein niin kuin suunnittelin ja ostin marketista lukulasit, josta poistin toisen linssin. Voimakkuuden valinta oli hankalaa, koska pelkästään yhden silmän näköä ei voi tässä ongelmassa parantaa. Kahdella testaaminen ei onnistunut, koska en voinut kaupassa irrotella linssejä. Valitsin sitten parempaa silmää kiinni pitäen, ja harmaiden kohtien välistä hintalappuja tihrustaen voimakkuuden jolla kirjaimia alkoi erottua.


Kotona testit alkoivat tietokoneen ruudulta - eikä ollut lupaava tulos, sillä lukeminen ei tuntunut helpommalta. En silti luovuttanut vaan kävin kirjan kimppuun. Näin tekstin paremmin, mutta hämärtyminen ja liikkuminen oli edelleen ongelma. Siinä vaiheessa kaivoin esiin toiset lasit, jossa on +1 toisessa linssissä. Tuplalaseilla katsoen tarkkuus ehkä parani, mutta liike ei ainakaan vähentynyt. Sitten aloittelevana keksijänä käänsin lasit nurinpäin päähän, jolloin paremmassa silmässä oli +1 ja toisessa markettiostos. Paremmassa silmässä ei kuitenkaan pitäisi olla tarvetta edes tuolle yhdelle.

Siitä huolimatta tällä hölmöllä kahdet lasit päässä yhdistelmällä jatkuva liike väheni. Yksi harmaa kohta häiritsi edelleen; ilmeisesti se sama mikä aiheuttaa autolla ajaessa valkoisen viivan katkeilun. Kohta oli kuitenkin entistä pienempi ja tarkkarajaisempi. Kymmenen kirjansivun lukemiseen meni puoli tuntia eli lukunopeus on edelleen ihan toivottoman hidas, mutta kun välillä otin lasit pois niin huomasin, että laseilla oli kuitenkin parantava vaikutus näkyvyyteen. Myöhemmin olen kokeillut laseja eri tavoin yksin tai yhdessä, mutta parempaa vaihtoehtoa ei löytynyt.

Päivien mittaan tein useita lukukokeiluja, ja niiden perusteella päätin tavoitella lasiratkaisua. Ison rahan sijoittaminen epävarmaan lopputulokseen epäilyttää, mutta missään nimessä markettilasit ei ole ratkaisu. Näkökyvyn melko isot päivittäiset vaihtelut mietityttävät, mutta ei tätä korttia voi jättää kääntämättä. En vaan tajua miksi lukeminen oli niin hidasta, vaikka näkö tuntui paremmalta. Silmien särky ja kirvely lukukokeilujen jälkeen vihjaa kyllä siitä, että jouduin sittenkin ponnistelemaan näkyvyyden kanssa. Ehkä väärät vahvuudet. Se olisikin melkoinen yllätys kun oli niin tarkka tuo valintasysteemi!

Niinpä päädyin hakemaan apua optikolta, mutta sekään käynti ei mennyt ihan sillä tavalla sujuvasti kun olin ajatellut. Toisen silmän näkö on niin huono, ettei optikko voinut kirjoittaa silmälasireseptiä. Optikon mukaan tällaisessa tapauksessa asiakas on ohjattava silmälääkäriin. Näin siitäkin huolimatta, että kerroin juuri käyneeni. Sinne siis seuraavaksi, vaikka on käynyt selväksi ettei silmälääkäri voi mitenkään erilailla auttaa. Sääntö mikä sääntö. Mielenkiintoisinta tuolla käynnillä oli optikon sanat siitä, että voi mennä vuosikin ennen kuin sopeutuu äkillisiin näkökenttäpuutoksiin. Hieman toivoa, jota ei ole mistään muualta annettu.

2 kommenttia:

  1. No voihan hittolainen! Toivottavasti nyt joku parannuskeinokin vielä löytyy, ainakin että saisit vähän paremman lukunopeuden ja silmät rasittuisivat vähemmän.

    Tuo lopussa oleva kuva on aika huikee :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon, että silmälääkäri voisi auttaa - vähintään määrittämällä vahvuudet laseihin. Muuten en kyllä liikoja odota. Sitten silmälasit joko auttaa tai ei auta, mutta ainakin on yritetty. Olen vähän miettinyt noita päivittäisiä päänsärkyjäkin, joita olen pitänyt niskan aiheuttamina (voi ollakin), mutta huono näöntarkkuus ja sitä myötä silmien rasitus voisi kanssa olla syynä.

      Niin, tuo kuva… :) Keksijä-Tuulikki propellihattuineen ja keksintöineen!

      Poista