tiistai 19. huhtikuuta 2016

Hampaat ja tekonivelet

Luin polven tekonivelleikkausohjeistuksia ja kokemuksia netistä. Huolestuin vähän sillä sieltä pisti silmääni monessa kohdassa, ettei saa olla tulehduksia hammaskalustossa eikä muuallakaan. Leikkaukseen on aikaa ehkä n. neljä kuukautta, mutta minua ei ole ohjeistettu tällaisesta ollenkaan, eikä minulla myöskään ole mitään polviin liittyvää sovittua aikaa Tyksiin. Pistää miettimään, että olenko taas menossa ihan sokkona isoon leikkaukseen.

Viimeksi lonkan jälkitarkastuskäynnillä oli tosin paikalla myös polviortopedi, ja minulle kerrottiin tekonivelien riskit ja hyödyt. Ne riskit olen kyllä valmis ottamaan, mutta mistään tällaisista käytännön toimista ei ollut puhetta. Nyt mietin, että mahtoiko siinä olla kaikki tiedot minkä saan. En jotenkin tajunnutkaan, että jälkitarkastuskäynti oli ehkä samalla polvioperaatioiden preoperatiivinenkäynti. En ollut siinä vaiheessa kovin polviorientoitunut, sillä kaikki kiinnostukseni oli vielä silloin suunnattu lonkkiin. Vasta nyt olen hiljalleen siirtämässä tähtäintä polviin ja tekoniveliin.

Ymmärsin nettiohjeistuksista niin, että hammasperäiset bakteerit voivat olla tekonivelille vakava uhka. Sattuuko joku lukija tietämään näistä asioista jotain? Onko hampaantarkistusvaatimukset vanhentunutta tietoa? Missä vaiheessa olette kalustonne tarkistuttaneet, jos se on ollut tarpeen? Miten paljon ohjeistusta tekonivelistä yleensä annetaan ja milloin? Tarkka leikkausaika ei toki vielä ole tullut, mutta Tyksin nettisivujen mukaan se tulee ehkä vasta kuukautta ennen leikkausta. Jäin kuitenkin miettimään, että mitä jos hampaissani oikeasti on jotain hoidettavaa vikaa. Ei sellaiset ongelmat sormia näpsäyttämällä hoidu. Meillä päin hammashoitoon on kunnallisella puolella melko pitkät jonot. Viimeksi taisi olla puoli vuotta.

No koska edellisestä hampaantarkastuksesta on joka tapauksessa jo aikaa, niin päätin heti ryhtyä toimiin ja varata ajan. Ei siitä ainakaan haittaa voi olla. Mainitsin soittaessani tulevan tekonivelleikkauksen, jolloin toisesta luurinpäästä todettiin, että lääkärin lähete tarvitaan hammaskuvaan (ortopantomogrammi?) ja ilmeisesti joku lausuntopaperikin pitäisi olla täytettäväksi. Ajat kuitenkin varattiin, vaikkei minulla ole lähetettä kuvaan tai tietoa tarvittavasta lausunnosta. Sanottiin, että lähete pitää sitten esittää ennen kuvausta. Ajat on (yllättävänkin nopeasti) alkukesällä, mutta ajattelin, että voin peruuttaa kuvausajan jos kuvaa ei tarvita tai en lähetettä mistään saa. Hampaat haluan kuitenkin tarkistuttaa - vaaditaan sitä tai ei. En missään nimessä halua mitään tekonivelinfektiota. Ihan riittävästi on ongelmia muutenkin.

Ehkä olen vain liian hätäinen tämän asian kanssa, mutta tieto vähentäisi stressiä. Voin sietää kovaakin kipua, ja hyväksyä yhtä jos toista riskiä, jos minulla vain on riitävästi tietoa syistä ja seurauksista. Leikkaukset on isoja juttuja tavallisen tarpojan elämässä, ja nytkin olisi hyvä jos voisi ilman turhaa huolta keskittyä edellisistä toipumiseen. Jos vain uskaltaisi luottaa siihen, että kaikki oleellinen tieto annetaan ajallaan. Se ei paljon lohduta, jos pari viikkoa ennen leikkausta aletaan pohdiskella leikkauskelpoisuutta, ja todetaan tarvittavien lausuntojen puuttuvan. Eihän yhden kuvan ottamiseen sinällään montaa minuuttia mene, mutta ongelmia tulee oikeasti siinä vaiheessa, jos kuva ei olekaan puhdas.

8 kommenttia:

  1. Heippa Kirsi!
    Olen seurannut hienoja ja asiallisia kirjoituksiasi mielenkiinnolla ja toivotan tsemppiä ja paranemisia! Olet itse aktiivinen, Suomessa saa hoitoja ja tietoa, mutta ne pitää itse kaivella kuten olet tehnytkin. Hampaista pitää ottaa kuva sen tähden, että juurissa ei ole mitään tulehdupesäkkeitä. Hammaslääkäri antaa lausunnon joka tarvitaan leikkaavalle "lekurille". Minun polveni laitettiin kolmevuotta sitten, yksityisellä, mutta sama lääkäri Hannu Tiusanen leikkaa myös TYKsissä. Ennusteet ovat polvissa hyvät, eilen puhuin porilaisen miehen kanssa jolle oli laitettu 17v sitten molemmat polvet ja viime syksynä oli toinen uusittu ja hyvin on kaikki onnistunut humppaa meni nuoruuden innolla oli 70v ikäinen.Tärkeintä niin terveen kuin tekonivelenkannalta on lihasten kunto ne pitää polven paikallaan! Ei muuta kuin pärjäile ja ole optimisti! hyvin se menee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja tsempeistä. On hyvä kuulla onnistuneista kokemuksista, se antaa itsellekin toivoa. Niin, olen huomannut oman aktiivisuuden tarpeen, mutta yleiseltä kannalta sellainen vaatimus on tosi huolestuttavaa. Kaikilla ei ole mahdollisuuksia olla aktiivinen. En vaan pysty ymmärtämään, ettei kerrota potilasturvallisuuden kannalta oleellisia asioita. Ei edes pientä ohjetekstiä asiasta tai minkäänlaista sanallista vihjettä siihen suuntaan. Sanoisivat edes, että ”ymmärrä etsiä tietoa”. Ehkä hammaslääkäri voi sen tarvittavan lähetteen kuvaan kirjoittaa, mutta epäkäytännöllisesti vasta tarkastuksen jälkeen (jolloin joudun kuva-ajan perumaan, koska ne on nyt väärässä järjestyksessä). Jos asiat hoidetaan aina tällä tasolla, niin voi käydä joskus niin että kauan suunniteltu toimenpide peruutetaan viime metreillä pelkästään koska tietoa ei ole annettu.

      Poista
    2. Heippa!
      Itsekin sain ensimmäisen reiän paikkaamisen jälkeen lähetteen ja kuvan oton jälkeen seuraavalla käynnillä antoi lausunnon. Jos hampaat on kunnossa, niin tietysti sitten tulee ylimääräinen käynti. Luulisin, että ihan terveyskeskuslääkäri kirjoittaa kuvalähetteen, on siitä kuvasta sitten hammaslääkärinkin hyvä katsoa tilanne??

      Poista
    3. Joo ilman muuta se olisi järkevämpää niin päin, että ensin kuvaan ja sitten hammaslääkäriin. On sitten reikiä tai ei, mutta onhan tässä vielä aikaa, joten täytyy yrittää järjestää se niin päin jollain konstilla. Ehkä mun tosiaan pitäisi kokeilla terveyskeskuksen kautta.

      Poista
  2. Itse sain lausunnon hammaslääkäriltä kuukautta ennen, sitä ennen hoidettiin pari reikää pois. Ei minulla mitkään hyvät hampaat ole ja monta on poistettukin. Tärkeintä on, että ei ole tulehduksia ja uskoakseni nuorenan naisena olet hampaasi hoitanut, nuo pelot ovat yleensä äijien jotka ei ole vuosiin hammaslääkärissä käyneet, mutta tarkkana tuo lääkäri oli ja jatkossa täyttyy käydä vuosittain hammastarkastuksessa. Muuten ei siinä ihmeempiä tietoja jaeltu kuin ennusteet ovat todella hyvät ja ainakin 20 v kestää. Toiset leikkaukset tehdään jo kuusikymmen luvulta tutulla sementoinilla kiinnitys uudempi tekniikka on luuduttamalla molemmat hyviä riippuu tekevästä lääkäristä. Leikkaus kesti kaksituntia illalla pieni kävely keppien avulla ja seuraavana päivänä rappusissa sairaalassa 3 yötä sairauslomaa 3kk mutta kuukauden päästä kävelin pari kilometrin lenkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Parinkymmenen vuoden kesto kuulostaisi hyvältä. Ja jos joskus pääsen parin kilometrin kuntoon, niin olen ihan oikeasti tosi tyytyväinen. Sellainen matka ei ole mennyt enää vuosiin. En minä hammaslääkäriä tosiaan pelkää, vaikka joskus on ongelmia ollut. Kerrottiinko sinulle kuitenkin jossain vaiheessa se, että hampaat on hoidettava ja kuva otettava? Vai etsitkö itse tietoa, ja hakeuduit sitten hammaslääkäriin?

      Poista
  3. Kyllä ortopedi kertoi että on käytävä hammaslääkärissä ja iho pitäis olla kunnossa myös.( Olin siis yksityisellä lääkärillä) Lääkkeet piti kertoa myös luontaituotteet (en käytä). Muistaakseni se lausunto ei saanut olla 2kk vanhempi. Toki hain tietoa netistä ja Coxa tekonivelsairaala sivuilla oli parhaat tiedot!
    Kyllä vielä hyvin kerkiät hoitamaan hampaat sun muut jos tarvis., oma polveni on tosi hyvä pystyn tosiaan olemaan lähes normaalisti, juoksua vain kevyesti pehmeällä pohjalla mutta tanssikin sujuu! Jumppa ennen ja varsinkin jälkeen leikkauksen tosi tärkeää. Vuoden jälkeen kontrolli ja kuvat sitten kolmen vuoden jälkeen (oli juuri)seuraava näyttö kolmen vuoden päästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just tota olisin itsekin toivonut, että ortopedi (tai kuka tahansa ammatti-ihminen sieltä sairaalasta) olisi kertonut noin tärkeän tiedon, mutta ei. Minulle ei ole sanottu sanakaan siitä hampaat pitäisi hoidattaa tai että mitään lausuntoa tarvitaan. Ei voida pitää oletuksena, että potilas itse etsii tietoa noin keskeisestä asiasta.

      Joo, hyvin ehdin vielä hampaat hoitaa, kun nyt toimin, mutta kunnallisella puolella aikojen saaminen ei ole itsestään selvyys. Luulen, että kävin kanssa tuolla Coxan sivuilla. Hyvät sivut tosiaan oli. Kuulostaa kyllä hyvältä sun polvi - toivottavasti saan samanlaiset!

      Poista