maanantai 8. elokuuta 2016

Saranatekonivel

Päätin katsastaa minkälaista tietoa saranatekonivelistä netin syövereistä löytyy. Ei oikein rohkaisevia olleet tulokset, mutta tulipa katsottua. Myönnän toki, että haku oli vain pintaraapaisu. Tällaiset lauseet tulivat nopealla haulla vastaan: "käytettävä varoen," "toiseen tai kolmanteen revisioon," "ei voi suositella," "lähinnä vanhuksille," "suuri riski uusintaleikkaukseen," "vähemmän stabiloivan mallin käyttö tulisi olla ensisijaista," "suuri irtoamisriski," "suurempi infektioriski," "huomattava komplikaatioiden ja uusintaleikkausten suuri määrä".

Mitä ihmettä noista pitäisi ajatella - että toiveikkain mielin leikkaukseen vaan? Yhtään kehuvaa lausuntoa ei löytynyt! Jopa valmistajat, jotka yleensä markkinoivat tuotteitaan estoitta, vaikuttivat mielestäni jotenkin noloilta esitellessään tuotteitaan sivuillaan.

Suuri osa huonoista tuloksista selittynee sillä, että potilasmateriaalin lähtötilanne on vaikea, sillä nämä on ns. "salvage"-proteeseja, joita ei kevyin perustein kenellekään laiteta. Tulokset ovat kyllä näissäkin viime vuosina parantuneet, mutta ongelmia on edelleen. Positiivista on, että primäärileikkauksissa tulokset ovat olleet lähtökohtiin suhteutettuna hyviä, niin kuin "Suomen Ortopedia ja Traumatologia Vol. 35" -opus vuodelta 2012 tietää saranamallista kertoa. Ihan kaikkea toivoa ei siis ole syytä menettää! Ja voisi kuvitella, että tuon jälkeen olisi vielä edistystä tapahtunut.

Polviproteeseja erilaisilla tukevuusasteilla. Kunpa ei vaan olisi saranaproteesi tuo suurin noista. ON se aika järeän oloinen. Tämä kuva oli Kauppalehden verkkosivulla (21.7.2016) jutussa jossa puhuttiin proteesileikkausten kustannustehokkuudesta.   
Täältä sen voi lukea.

Tekonivelet on siis luokiteltu sen mukaan mikä on niiden sisäisen tukevuuden aste. Saranatekonivel on näistä se kaikkein tukevin. Proteesin kiinnityspintoihin kohdistuu sitä suurempi kuormitus mitä tukevampi se on. Ja luonnollisesti, mitä enemmän kuormitusta sitä enemmän on riskiä nopeaan kulumiseen tai irtoamiseen. Kuormituksen tasaamiseksi saranatekonivelissä täytyy käyttää tukivarsia.

Saranatekonivel (edestä)

Yleisesti ottaen suurin syy saranatekonivelten käyttöön on vaikeat revisioleikkaukset. Syitä sen käyttöön primäärileikkauksissa ovat ainakin:
  • instabiliteetti (täsmää!)
  • vaikea deformiteetti (kuten esimerkiksi kaltaisellani luustodysplaatikolla)
  • omien nivelsiteiden tuen puute tai puuttuminen (tämäkin vielä)
  • laajat luupuutokset
  • lihasepätasapaino ja ojennusvoiman alentuminen 

Tämän perusteella on ihan ymmärrettävää, että minulle on valittu saranamalli. Enkä tietenkään epäillytkään, että huvikseen olisivat siihen päätyneet, mutta on ihan hyvä olla selvillä perustiedoista. Pystyy paremmin esittämään kysymyksiäkin, kun on joku viitekehys johon saatuja vastauksia sijoittelee. Huomenna olisi leikkaukseen valmisteleva käynti, joten olikin jo korkea aika selvittää mistä oikeastaan on kysymys.

2 kommenttia:

  1. Tsemppiä huomiselle polikäynnille! Muakin nämä saranatekonivelet kiinnostaa, kun niistäkin on ollut itselle puhetta... Jään odottelemaan kuulumisia polikäynniltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu katotaan mitä sieltä irtoaa. Kysymyksiä on ainakin tullut mieleen yksi jos toinenkin…

      Poista