lauantai 6. elokuuta 2016

Valmistautuminen

Molempien polvien samanaikainen leikkaus asettaa omat lisähaasteensa. Olen yrittänyt miettiä millaisia vaikeuksia se aiheuttaa arjessa pärjäämiseen, ja mihin valmisteluihin pitäisi ryhtyä, jotta leikkauksen jälkeinen aika menisi mahdollisimman sujuvasti. Tätä puuhaa vaikeuttavat sekä nykyisen liikkumisen hankaluudet että mielikuvituksen puute liittyen siihen, etten oikeasti osaa kuvitella tilannetta, jossa molemmat jalat on yhtä paljon kipeät, kankeat ja heikot. Millä jalalla sitä sitten ponnistaa eteenpäin, jos kumpikin on pois pelistä.

Jotain on kuitenkin yritettävä järjestää. Se on ainakin varmaa, että kesä vaihtuu syksyksi toipilasaikana, joten täytynee taas edistää aikaa, ja hakea esiin syksylle sopivia vaatetuksia, ja samalla voi varmaan laittaa kesävaatteet jo säilöön. Nyt on viimeinen tilaisuus lähteä ostoksille, jos jotain puutteita sillä rintamalla on, mutta todennäköisesti ei ole tarpeen, sillä tuskin poistun paljon kotoa. Saa taas hyvällä syyllä rehjustaa yötä päivää pyjamassa. Tietysti sitten jos polvet turpoavat paljon, niin voi käydä niin ettei vanhat housut enää mahdu. Niin siis pyjama kyllä mahtuu, mutta täytyyhän sitä nyt ainakin yhdet paremmat olla.

Jotain järjestelyitä on jo tehty tai niitä tehdään parhaillaan. Yksi suurimmista ongelmista tulee varmasti olemaan matalalta nouseminen. Uusitussa kylpyhuoneessa oleva pönttö on onneksi sellaista nykyaikaisen korkeaa mallia, etten tarvinne siihen korotusta tällä kertaa, ja suihkutuolinkin jalat osoittautuivat säädettäviksi. Hyvä. Sohva sen sijaan voi aiheuttaa kriisin. Se on todella matala. Onneksi olen harjaantunut avunpyynnissä, joten pyysin jo alkukesällä yhtä osaajaa nikkaroimaan siihen siihen korotuspalat. Ne tehdään jätepuusta, mutta ovat vielä työnalla. Kaikki kahdeksan jalkaa. Siihen tulee nyt 12 senttiä lisää korkeutta, mutta voi olla ettei sekään riitä.

Uuden sängyn korkeus n. 67 cm
Tärkein oli silti uuden sängyn hankinta. Ihan liian aikaisin se kävi, sillä vanha ei se ollut neljää vuotta vanhempi, mutta toivottoman matala ja pettävä reunainen se oli. Lonkkaleikkauksen jälkeen jouduin nukkumaan pitkään sohvalla, kun en kerta kaikkiaan päässyt sänkyyn reunan pettämisen vuoksi. Tässä uudessa on nyt sekä korkeutta että jämäkkyyttä. Ei ollut muuten mikään helppo ostettava. Joka paikassa tyrkytettiin (ja kehuttiin) näitä uusia älyvaahtopatjoja, joista kieltäydyin. Mielestäni yliliikkuvilla nivelillä ei ole syytä sellaiselle sängylle pitkäkseen pistää. Toisaalta onhan se ÄLYvaahtoa, joten ehkä se toimisi, mutta en halunnut ottaa sellaista riskiä. Luulen, että se päästäisi yliliikkuvat nivelet ihan millaiseen asentoon tahansa. Niissä kun ei itsessään ole oikein mitään stopparia. Tällaiset nivelet tarvitsee kunnon kuria, joka tässä tapauksessa tarkoittaa jämäkkää runkoa ja siihen päälle sopivan pehmeää petaria. Sellaisen myös löysin, ja tyytyväinen olen ollut. Reilun kuukauden verran se on nyt ollut käytössä.

2 kommenttia:

  1. Onpa hieno tää sun blogin uusi ulkoasu! Itsekin kävin päivittämässä oman blogin ulkoasua. Ei se vieläkään oo ihan se, mitä hain, mutta en jaksanut nyt säätää enempää :)

    Mutta siis sängystä piti kirjoittamani... Sama homma mullakin/meilläkin on edessä, uuden sängyn osto. Siippa ei oo kovin innostunut uutta sänkyä hankkimaan, mutta on se kohta pakko, varsinkin jos - kun? tulee polvioperaatio. Ei tuosta pääse nytkään kunnolla ylös tai kääntymään ja sitten ei varsinkaan, jos oikea jalka on valmiiksi spagetti ja vasemmassa olisi tehty iso polvioperaatio...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tähän ulkoasuun olen itsekin varsin tyytyväinen, mutta oli noissa säädöissä kyllä hommaa. Kun saat yhden kohdan kuntoon, niin sitten huomaat ettei toimi toisaalla. Lopulta on vaan pakko hyväksyä jonkunlainen kompromissi.

      Hyvä sänky on hyvä sijoitus. Sun tapauksessakin kuulostaisi tosiaan tarpeelliselta päivitykseltä. Kaikki mikä edesauttaa omatoimisuutta, ja vähentää (tai ei ainakaan lisää) nivelvaivaisen kipuja ja vaikeuksia, on joka sentin arvoinen. Ongelmana valinnan vaikeus. Jos testaa petiä minuutin kaupassa, niin siitä ei vielä saa käsitystä sen toimivuudesta käytännössä. Tulee helposti tehtyä kallis hukkaostos. Sitä pelkäsin, ja siksi mietin jo etukäteen ne kriteerit, jotka sängyn on täytettävä.

      Poista